Wat wij meenemen naar Africa

toilettenblok

Voor lagere school in Atar Mauretanie

De toiletten die er staan zijn ooit gebouwd door een Spaans goed doel, maar gebaseerd op stromend water. Dat hebben ze hier helaas niet en bij deze waterschaarste gaat dat er nooit komen.

Er zullen derhalve sceptic tanks uitgegraven moeten worden en wordt er een toiletblok gebouwd met separate ruimtes voor jongens en meisjes en stromend water, maar alleen om de handen te wassen.

De risico’s zijn beperkt, het project wordt begeleid door Just Buma van Bab Sahara, een Nederlander die de camping beheert en naast de school woont. Just is initiatiefnemer van diverse goede doelen in Atar en droeg o.a.bij aan de bouw van de school.
Hij monitort de voortgang, daarnaast zullen we de financiering in delen betalen en zal de Holland Africa Tour regelmatig langs gaan om de vorderingen te zien en te verslaan.

STEVIGE TOUWEN

Goede touwen voor put, mens en dier.

Tijdens één van de expedities in het noorden van Niger kwamen we bij een waterput met een diepte van bijna 100 meter! (De Euromast is ‘slechts’ 94 meter).

Gebrekkige touwen en katrollen
Met hulp van ezeltjes en kamelen werd aan meerdere kanten van de put, middels gebrekkige touwen en katrollen, steeds weer ca. 50 liter water omhoog gehaald. Het water is met name bedoeld voor de dieren (kamelen, ezels, geiten en schapen).

Hulpgoederen
Uit onze voorraad hulpgoederen sorteerden we speciaal touwen van 100 meter lengte om deze superarme nomaden te helpen. Wij krijgen de touwen van alpinisten verenigingen. Er waren drie nomaden groepjes druk met het omhooghalen van water.

Wij gaven hen onze fraaie lange touwen. Binnen de kortste tijd had men een van deze lange touwen in wel 25 stukken gesneden.

Korte touwtjes belangrijker
Op dat moment was het voor de nomaden belangrijker om korte touwtjes te hebben voor het vastzetten van beesten en de lading dan als hijstouw om water uit de put te halen. We hebben nog een lang touw extra gegeven, alsmede twee zakken meel van 50 kg.

Onderhoud aan de putten
Onze touwen worden niet alleen gebruikt voor het omhoog halen van water. De putten hebben regelmatig onderhoud nodig. Meestal bestaat dit uit het nog dieper maken van de put.

De meeste putten zijn gestart met een diepte van minder dan 10 meter. Door de verandering van de grondwaterstand moet men elk jaar weer dieper gaan.

Alpinisten touwen
Met onze veilige voormalige alpinisten touwen durft men weer iemand naar beneden te sturen om een meter uit te graven. Hun eigen touwen zijn daar niet betrouwbaar genoeg voor.

Ook komt het wel voor dat er een geitje of lammetje in de put valt. Dan is het water bedorven en moet iemand omlaag om het kadaver op te halen.

HULPGOEDEREN

Voetbal in plaats van zak met droog gras

Holland Africa Tour transporteert de meest uiteenlopende goederen per container naar Afrika. Die goederen halen we dan weer op in de haven.

Douane technische problemen
Vaak met grote douane technische problemen, want onze goede intenties worden niet altijd zo gehonoreerd. Men denkt vaak aan een slimme wijze van import om invoerbelastingen te ontlopen.

Aan zo goed als alles is een gebrek in Afrika. En daarom worden de hulpgoederen met open armen ontvangen. Bedrijven kunnen ons steunen met producten die bij ons in Nederland nog nauwelijks waarde hebben, maar in Afrika zeer welkom zijn.

Waar denk je dan aan?
Denk hierbij aan een aggregaat voor een ziekenhuis. Bij ons in nederland worden veel producten die nog in goede staat zijn om diverse redenen afgeschreven. Denk aan apparatuur die naar onze mening of regelgeving te veel geluid produceert. In Afrika zijn ze er erg blij mee.

Gedigitaliseerd
Datzelfde geldt voor apparatuur om röntgenfoto’s te maken. In onze economie is alles gedigitaliseerd, in Africa zijn de oude platencamera’s ontzettend welkom. We zijn ook in voor partijen kleding. Bijvoorbeeld met een misdruk waardoor ze in Nederland geen waarde meer heeft.

Apparatuur moet natuurlijk wel compleet zijn en het liefst voorzien van een grote voorraad fotomateriaal, zodat men een langere tijd vooruit kan.

1.000 Adidas voetballen
Of producten die vrijkomen nadat een firma haar logo of naam verandert. Balpennen, notitieboekjes, etc. Zo ontvingen we van Adidas 1.000 voetballen. Elke reis delen we er wel honderd uit. Met een bal maak je al snel 22 personen of meer uiterst blij.

Het geeft grote voldoening als je de plastic zak gevuld met droog gras kan vervangen door een Adidas wedstrijdbal.

TANDARTSSTOELEN

Tandartsstoelen en complete inrichtingen

Aangezien tandarts Erik van Wordragen regelmatig deelnemer is aan de Holland Africa Tour hebben we een aantal projecten met het installeren van tandartsstoelen (complete inrichting) kunnen uitvoeren.

Wordragen Tandartspraktijk
Deze installaties vinden meestal plaats in een groter dorp of een kleine stad. De stoelen worden geschonken door van Wordragen Tandartspraktijk. De installatie gebeurt door onze eigen crew.

‘Specialisten’ Peter Bloemendal en Lex van Gaale hebben een opleiding gehad voor het aansluiten van de afzuigapparatuur, compressor en waterpistool installatie.

Succesvolle installaties
Alles is zo simpel mogelijk uitgevoerd, want het moet vele jaren onder primitieve omstandigheden blijven werken. In vele uithoeken van Afrika heeft de stichting HAT succesvol installaties gedaan. In enkele gevallen was het extra installeren van een generator noodzakelijk.

Naar sommige plaatsen worden nog regelmatig boortjes en andere apparatuur, alsmede medicijnen gezonden. Dus onze stichting heeft ook een afdeling ‘after sales’. (eigenlijk ‘after-gift’)