Klik op de CC knop van de video voor ondertiteling

Hoe hebben wij in Afrika hulp geboden?

Waterproject

Voor afgelegen dorpje Ain Sefra in Mauritanië

Waterproject voor Ain Sefra in Mauritanië

Ain Sefra ligt aan de nieuwe geasfalteerde weg van Atar naar Tidjika. In 2019 leverden wij hier meer dan 1 km waterleidingpijp. Reuze benieuwd hoe het er voor staat. De avond ervoor heb ik al even met de burgemeester Idoumou kennisgemaakt in Nouakchott en hij heeft me wat vertelt over het dorp en hun behoefte op watergebied.

Na drie uur rijden komen we aan en zien we een echt een heel basic uitgestrekt dorp, je ziet al snel dat deze mensen het heel moeilijk hebben, maar we zien ‘onze’ vele waterleidingen liggen en een watertoren die wij met hulp van jullie donateurs hebben gefinancieerd. Daar staat ie dan ‘onze’ HAT-watertoren, de dorpeling zet de kraan even open om te laten zien dat hij ook echt vol zit.

De burgemeester had al vertelt dat de capaciteit vele malen groter is dan de oude en ze zijn er echt heel blij mee! Ze kunnen nu eens in de vier dagen water tappen in het dorp. We zien naar vele huisjes een leiding lopen en sommige hebben ook een eigen kraan waaruit ze kunnen tappen. Sommige hebben zelfs nu een klein tuintje met wat groenten staan.  We wandelen naar beneden naar het dal, het dal is werkelijk prachtig, maar toch nog een flinke eind naar beneden, nu pas begrijp ik dat ze dat water elke keer naar boven moesten  sjouwen. Dat moet flink wat werk geweest zijn, alleen de gedachte en de warmte (42 graden…) maken me al moe…

Het is gaaf om overal de leidingen te zien die eerst bovenop onze vrachtwagens van de Holland Africa Tour hebben gelegen. Ontzettend goed besteed geld! Ik krijg echt het gevoel dat dit geld heel, heel erg goed besteed is.

Holland Africa Tour, Marco Mok, mei 2021

••••••••••••

UPDATE per november 2023

Ondertussen reist de HAT niet meer in Mauritanië maar is er voldoende geld in kas om dit lopende project te blijven financieren. Er is nog steeds controle over de cashflow en eens in de zoveel tijd reist Marco richt Mauritanië om een vinger aan de pols te houden. Geweldig dat we dit project met hulp van alle donateurs zo kunnen blijven steunen. Veel dank hiervoor en vooral dank vanuit de bewoners van Ain Sefra.

In Atar – Mauritanië hebben wij kunnen helpen met de nieuwbouw van toiletten bij een schooltje.

De toiletten die er stonden zijn ooit gebouwd door een Spaans goed doel, maar gebaseerd op stromend water. Dat hebben ze hier helaas niet en bij deze waterschaarste gaat dat er nooit komen. Tevens waren ze in abominabele staat. Twee stenen om op te hurken en een gat in de grond met niet eens een deur er voor. Geen enkele privacy als je je behoefte moest doen. Met uitzicht op het schoolplein en het schoolplein dus ook uitzicht op jou. Hier moest een oplossing komen. Om te beginnen de sloop van de ontstellend slecht toiletten.

Er zijn nieuwe sceptic tanks aangelegd en er is een toiletblok gebouwd met separate ruimtes voor jongens en meisjes en stromend water, maar alleen om de handen te wassen. Het project werd begeleid door de in Atar wonende Nederlander Just Buma van camping/auberge Bab Sahara. Hij woont pal naast de school. Just is initiatiefnemer van diverse goede doelen in Atar en droeg o.a.bij aan de bouw van de school. Hij heeft de voortgang van dit project beheerd.

De HAT heeft grotendeels door middel van crowdfunding de financiering van dit project gerealiseerd en we zijn ook meerdere malen langsgegaan om de vorderingen met eigen ogen te kunnen zien. Alle materialen zijn lokaal aangeschaft en ook werden er lokale werklieden ingeschakeld. Op die manier was het ook voor de lokale economie een mooie impuls.

STEVIGE TOUWEN

Goede touwen voor put, mens en dier.

Tijdens één van de expedities in het noorden van Niger kwamen we bij een waterput met een diepte van bijna 100 meter! (De Euromast is ‘slechts’ 94 meter).

Gebrekkige touwen en katrollen
Met hulp van ezeltjes en kamelen werd aan meerdere kanten van de put, middels gebrekkige touwen en katrollen, steeds weer ca. 50 liter water omhoog gehaald. Het water is met name bedoeld voor de dieren (kamelen, ezels, geiten en schapen).

Hulpgoederen
Uit onze voorraad hulpgoederen sorteerden we speciaal touwen van 100 meter lengte om deze superarme nomaden te helpen. Wij krijgen de touwen van alpinisten verenigingen. Er waren drie nomaden groepjes druk met het omhooghalen van water.

Wij gaven hen onze fraaie lange touwen. Binnen de kortste tijd had men een van deze lange touwen in wel 25 stukken gesneden.

Korte touwtjes belangrijker
Op dat moment was het voor de nomaden belangrijker om korte touwtjes te hebben voor het vastzetten van beesten en de lading dan als hijstouw om water uit de put te halen. We hebben nog een lang touw extra gegeven, alsmede twee zakken meel van 50 kg.

Onderhoud aan de putten
Onze touwen worden niet alleen gebruikt voor het omhoog halen van water. De putten hebben regelmatig onderhoud nodig. Meestal bestaat dit uit het nog dieper maken van de put.

De meeste putten zijn gestart met een diepte van minder dan 10 meter. Door de verandering van de grondwaterstand moet men elk jaar weer dieper gaan.

Alpinisten touwen
Met onze veilige voormalige alpinisten touwen durft men weer iemand naar beneden te sturen om een meter uit te graven. Hun eigen touwen zijn daar niet betrouwbaar genoeg voor.

Ook komt het wel voor dat er een geitje of lammetje in de put valt. Dan is het water bedorven en moet iemand omlaag om het kadaver op te halen.

HULPGOEDEREN

Voetbal in plaats van zak met droog gras

Holland Africa Tour transporteert de meest uiteenlopende goederen per container naar Afrika. Die goederen halen we dan weer op in de haven.

Douane technische problemen
Vaak met grote douane technische problemen, want onze goede intenties worden niet altijd zo gehonoreerd. Men denkt vaak aan een slimme wijze van import om invoerbelastingen te ontlopen.

Aan zo goed als alles is een gebrek in Afrika. En daarom worden de hulpgoederen met open armen ontvangen. Bedrijven kunnen ons steunen met producten die bij ons in Nederland nog nauwelijks waarde hebben, maar in Afrika zeer welkom zijn.

Waar denk je dan aan?
Denk hierbij aan een aggregaat voor een ziekenhuis. Bij ons in nederland worden veel producten die nog in goede staat zijn om diverse redenen afgeschreven. Denk aan apparatuur die naar onze mening of regelgeving te veel geluid produceert. In Afrika zijn ze er erg blij mee.

Gedigitaliseerd
Datzelfde geldt voor apparatuur om röntgenfoto’s te maken. In onze economie is alles gedigitaliseerd, in Africa zijn de oude platencamera’s ontzettend welkom. We zijn ook in voor partijen kleding. Bijvoorbeeld met een misdruk waardoor ze in Nederland geen waarde meer heeft.

Apparatuur moet natuurlijk wel compleet zijn en het liefst voorzien van een grote voorraad fotomateriaal, zodat men een langere tijd vooruit kan.

1.000 Adidas voetballen
Of producten die vrijkomen nadat een firma haar logo of naam verandert. Balpennen, notitieboekjes, etc. Zo ontvingen we van Adidas 1.000 voetballen. Elke reis delen we er wel honderd uit. Met een bal maak je al snel 22 personen of meer uiterst blij.

Het geeft grote voldoening als je de plastic zak gevuld met droog gras kan vervangen door een Adidas wedstrijdbal.

TANDARTSSTOELEN

Tandartsstoelen en complete inrichtingen

Aangezien tandarts Erik van Wordragen regelmatig deelnemer is aan de Holland Africa Tour hebben we een aantal projecten met het installeren van tandartsstoelen (complete inrichting) kunnen uitvoeren.

Wordragen Tandartspraktijk
Deze installaties vinden meestal plaats in een groter dorp of een kleine stad. De stoelen worden geschonken door van Wordragen Tandartspraktijk. De installatie gebeurt door onze eigen crew.

‘Specialisten’ Peter Bloemendal en Lex van Gaale hebben een opleiding gehad voor het aansluiten van de afzuigapparatuur, compressor en waterpistool installatie.

Succesvolle installaties
Alles is zo simpel mogelijk uitgevoerd, want het moet vele jaren onder primitieve omstandigheden blijven werken. In vele uithoeken van Afrika heeft de stichting HAT succesvol installaties gedaan. In enkele gevallen was het extra installeren van een generator noodzakelijk.

Naar sommige plaatsen worden nog regelmatig boortjes en andere apparatuur, alsmede medicijnen gezonden. Dus onze stichting heeft ook een afdeling ‘after sales’. (eigenlijk ‘after-gift’)