Een selectie van de vele reizen die de Holland Africa Tour heeft gemaakt

Nederland – Timbouctou (Mali) 2002 – 2003 

Op de kaart kunt u zien welke route de karavaan heeft gevolgd vanuit Marokko. Na Marokko volgt de weg langs de kust. In Mauritanië werd richting de hoofdstad Nouakchott voor een deel over het strand gereden. In Nouakchott is besloten via het zuiden (route de l’espoir]) naar Mali te reizen. In Mali ging vervolgens de tocht naar Timbouctou (bekend van Kuifje en de Donald Duck).

Timbouctou (Mali) – N’Djamena (Chad) 2003 

Vanaf Timbouctou vervolgde de tweede ploeg de reis door de Sahara richting Agadez [Niger]. In Niger is de groep via Air gebergte, vervolgens door de Teneree woestijn naar Bilma gereden, en van daaruit door een hele diepe zandbak naar N’Djamena (hoofdstad van Tsjaad).

Mali betekent het wisselpunt van de reizigers. De eerste ploeg gaat en de tweede ploeg komt. Dit heeft half januari 2003 plaats gevonden.

N’djamena (Chad) – Khartoem (Sudan) 2003 – 2004 

Half december 2003 vertrok de groep vanuit N’djamena richting het noorden van Chad, naar Faya, daarna ging de tocht verder naar het oosten via Depression de Mourdi oostwaarts naar Khartoem (Sudan). Daar is de karavaan gestald tot eind 2004, waarna de tocht verder gaat naar Ethiopie.

Khartoem (Sudan) – Arba Minch (Ethiopie) 2004 – 2005

Half december 2004 vertrok de Holland Africa Tour 5. Vanuit Khartoem maakten we een lus naar het noord-westen om vervolgens twee maal de Nijl over te steken en dan afscheid te nemen van de woestijn. Daarna terug naar Khartoem en oostwaarts richting Ethiopië. Toen naar Gondar en Lalibela waar een wissel van 4 personen plaats vond en vervolgens richting Addis Ababa.

Debre Zeyt (Ethiopie) – Kampala (Oeganda) 2005

Van 5 september 2005 tot en met 3 oktober 2005 vond alweer de zesde expeditie van de Holland Africa Tour plaats. Ditmaal voerde de tocht van Debre Zeyt, (ca. 100 km. ten zuiden van Addis Abeba, Ethiopie) naar het zuiden alwaar via Banya Fort, een gesloten grenspost, Kenia werd binnengereden.

In Kenia werd gebruik gemaakt van een zelden gebruikte route via de westerse woestijnen. Via Nairobi vervolgde de tocht zich naar Narok.

Uiteindelijk eindigde deze tocht in Kampala (Oeganda), waar de trucks op een veilige plaats werden gestald.

Nador – Marrakesh (Marokko) 2016

Van 22 april 2016 tot en met 2 mei 2016 reed de Holland Africa Tour door het schitterende Marokko. De tour starte in Nador nadat de HAT ondersteuning had geboden bij de Morocco Desert challenge.

In zuidelijke richting werden via de plaatsen El Rich, Erfoud de zandduinen van Merzougha opgezocht:  Erg Chebbi. Van daaruit verder richting Ma’Mhid, Tiz’gui, Ouarzazate, Essaouira en als eindbestemming Marakesh.

Voor het eerst ging er ook een filmer mee om de avonturen vast te leggen. Dit resulteerde in de film “Dromen in het Zand” waarin je de volledige reis kunt meebeleven. (klik op de titel voor de film)

Agadir – Nouackchott (Marokko – Mauritanië)  6 t/m 24 november 2018

Na ondersteuning te hebben geboden bij de Morocco Desert Challenge vertrekt de karavaan vanuit Agadir richting Mauritanië. Dit keer reizen er vier MAN kat1’s . De MAN4, MAN6, MAN8 en de MAN-Roy. Een vriend van Loek is aangehaakt met zijn eigen truck om woestijn ervaring op te doen. Via de westelijke Sahara reizen we zuidwaarts richting grens. Meer dan twee dagen duurt de tocht door “het grote niets” zoals de reizigers de westelijke Sahara betitelen. De grensovergang en dan vooral het Niemandsland tussen Marokko en Mauritanië in maakt indruk op bijna iedereen. Een strook land van 3 km breed met aan beide zijden mijnenvelden en bezaaid met gestrande en gestripte autowrakken. Een apocalyptische aanblik

In Mauritanië zelf rijden we langs het spoor van de ijzertrein oostwaarts via de monoliet Ben Amera richting Atar om daar te bekijken hoe we een toiletproject kunnen ondersteunen bij een klein schooltje. Daarna rijden we zuidwaarts richting Tidjikja en Guel Matmata.  Van daaruit trekken we weer richting kust met als eindbestemming Nouackchott, de hoofdstad van Maurinatië

Nouackchott – Agadir (Mauritanië – Marokko )  22 maart t/m 11 april 2019

In Nouakchott krijgen de trucks eerst groot onderhoud voor ze richting woestijn vertrekken. Er is een filmmaker mee voor een te maken documentaire over Loek en Jim.  Vanuit Nouakchott duiken de trucks na 80 km asfalt linksaf het zand in om daar bijna een week onderweg te zijn door eindeloze duingebieden en verlaten steden zoals Ksar El Barka. Via Tidjikja richting Ain Sefra voor een waterproject en van daaruit weer lang en diep binnendoor richting de Richat structuur (oog van de Sahara) welke we doorkruisen. Vanaf daar noodweer en zwaar rijden door grote moddervelden en kleibagger. De woestijn leek soms wel één groot meer. In Atar de trucks gereinigd van kilo’s opgedroogde klei. Eerst met stalen pijpen en koevoeten de klei afsteken en daarna nog twee uur hogedrukreiniging per vrachtwagen. Via de spoorlijn van de ijzertrein van Maurinatanië richting grens met fenomenale sterrennachten en eindigend in Agadir, Marokko waar de volgende crew klaarstond om ondersteuning te bieden bij de MDC 2019.