Kijk hier de documentaire “De Roep van de Woestijn” om een mooi en compleet beeld te krijgen van de historie.
Historie van de H.A.T.
Kijk hier de documentaire “De Roep van de Woestijn” om een mooi en compleet beeld te krijgen van de historie.
Historie van de H.A.T.
OPERATIE GIRAFFE
Kwajongens • Het is allemaal begonnen met de avonturen van Loek en Jim Vermeulen. Een uit de hand gelopen plan van deze twee kwajongens leidde eind jaren 60, tot een 16 maanden durende reis rondom het continent van Afrika in 3 Dafjes (kleine auto van Nederlandse makelij). Deze reis werd gedoopt tot: “Operatie Giraffe”. Over deze reis is een televisiefilm gemaakt, die je hier op de site ook kunt bekijken. Tijdens deze reis hebben Loek en Jim, latere oprichters van de Holland Africa Tour, hun liefde voor de woestijn ontdekt. Één ding wisten ze zeker: “We gaan terug naar de woestijn wanneer dat kan.”
DE HOLLAND AFRICA TOUR
Reizen in de woestijn • Loek en Jim Vermeulen, oprichters van de Holland Africa Tour willen woestijnreizen maar al te graag delen met medeavonturiers. Rond 1998 gaan de avonturiers voor het eerst met de grote trucks Afrika verkennen. De tot Holland Africa Tour gedoopte stichting mocht zich verheugen op een groeiende interesse voor hun spectaculaire manier van reizen in de woestijnen van Afrika. En het draaide niet alleen om het avontuur. “Als je daar dan toch rijd, laat dan niet alleen je bandensporen achter” is een uitspraak van de broertjes Vermeulen. Om die reden werden de avontuurlijke reizen altijd gecombineerd met het meenemen van hulpgoederen. Soms in samenwerking met hulporganisaties maar ook heel vaak op eigen initiatief. Van boten en motoren tot en met knuffels en schoolspullen voor kinderen.
Veiligheid • Ze hebben in bijna 25 jaar tijd reizen op het Afrikaanse continent vele landen aangedaan. Telkens met wisselende crews. Hoewel er ook reizigers bij zijn die op meerdere reizen mee gingen. De reizen met de HAT kunnen een verslavende werking hebben. In die 25 jaar hebben Loek en Jim het continent zien veranderen en helaas niet altijd ten goede. Een geliefd land om te reizen was bijvoorbeeld Libië. Prachtige woestijnen en betaalbare brandstof. Tegenwoordig ben je helaas niet meer veilig in genoemd land. Zo werden de reizen steeds meer richting West Afrika geduwd omdat tal van landen onveilig werden. Tot hun grote spijt werd er afscheid genomen van het Afrikaanse continent omdat er eigenlijk geen uitwijkmogelijkheid meer was en reizen in herhaling zouden vallen.
Bekijk onze oude fotoboeken, dagboeken en reisgeschiedenis op het Afrikaanse continent hier op de site.
DE HOLLAND ARABIA TOUR
Inspiratie Dakar • Loek en Jim hadden de beelden gezien van de Dakar rally die tegenwoordig in Saoedi Arabië wordt verreden. Daar lag onbekend woestijn gebied voor de HAT. De naamsverandering maakte niets uit voor de afkorting HAT. Van Holland Africa Tour werd het de “Holland Arabia Tour”. De trucks zijn naar Nederland gerepatrieerd en hebben uitgebreid onderhoud gekregen. Niet alleen motorisch maar ook cosmetisch. Nieuwe logo’s voor de naam en sponsors. Een nieuwe huif op de grote MAN8x8. De MAN4x4 kreeg een volledige make-over met compleet nieuwe opbouw omdat deze tijdens een koprol in de Westelijke Sahara zwaar beschadigd was geraakt. Daarnaast tal van kleinere en grotere verbeteringen aan alle trucks. Ook eenvoudige zaken als goede led-verlichting in de keuken van de MAN6x6
Saoedi Arabië • Niet iedereen stond meteen te juichen bij het voornemen om de trucks naar Saoedi Arabië te sturen en daar de woestijnen te gaan verkennen. Bij veel mensen staat Saoedi Arabië niet goed te boek. Een eeuwenoude cultuur waar men nogal losjes om schijnt te gaan met mensenrechten doet sommige reizigers twijfelen. Uit persoonlijk ervaring kunnen we nu zeggen dat de bevolking die wij tegen zijn gekomen meer dan gastvrij is. De hartelijkheid die we overal tegenkomen was voor ons ook verrassend. Vanaf het allereerste moment bij de grens merkten we al een enorme bereidheid om je te helpen waar het maar kan. Saoedi Arabië blijkt ook een enorme transitie door te maken. Op vele plekken werden wij geholpen of rondgeleid door gesluierde en soms zelf ongesluierde vrouwelijke gidsen. Ja, in de achtergrond is altijd een Saoedische man aanwezig die de boel in de gaten houd. Je kunt nou eenmaal niet verwachten dat ze omslaan als een blad aan een cactus. Soms zijn ze nog sterk zoekende naar hoe nou precies om te gaan met die westerse toerist. Maar dat er een omslag gaande is waarin ze de toerist verwelkomen is meer dan duidelijk. Daar worden oude normen en waarden merkbaar voor herzien. Zeker als buitenlandse toerist mag je stiekem net iets meer. Binnen bepaalde regels natuurlijk want ’s lands wijs, ’s land eer. Je bent nou eenmaal niet thuis. Maar ook dat vrouwen daar duidelijk meer rechten hebben gekregen dan een aantal jaren terug het geval was geeft ons veel hoop voor de toekomst.
Woestijnen
Waar we in één klap verliefd op werden was de prachtige diversiteit in de woestijnen. Soms heel uitgestrekt, dan weer een labyrint tussen hoog boven ons uit stekende zandrotsen, hoge duinen met spectaculaire afdalingen en soms zulke smalle ravijnen dat we er echt niet meer tussendoor passen. Kijk maar eens bij onze reisvideo’s voor een Impressie van Saoedi Arabië