Dag 6

Om 6.45 uur vertrekken we richting grens van Burkino Faso. Vandaag heeft Abbie als laatste de vuurdoop als leerling vrachtwagenchauffeur.

Oeps..
Na amper een kilometer gereden te hebben worden we van de weggehaald door de stoer geklede politieagenten. Controle van de rijbewijzen en het dragen van gordels. Met vertrouwen zien we de rijbewijscontrole tegemoet omdat Jim toevallig gisteravond de internationale rijbewijzen heeft afgestempeld.

Op het onderdeel dragen van de gordels komen we er minder gunstig vanaf, die hebben we geen van allen om. De bemanning van de MAN 8 moet zich verantwoorden terwijl de rest van de groep in de andere trucks naarstig op zoek gaat naar de gordels.

Dik onder het stof achter de stoelen worden de gordels bij de juiste stoelen gezocht. Het mocht niet meer baten, alle drie chauffeurs moeten elk 10.000 CFA boete betalen. Fer en Yolanda weten het af te kopen voor totaal 10.000 CFA, zonder bon weliswaar.

Afrikaans chaotisch
De grensovergang naar Burkino Faso is Afrikaans chaotisch. Terwijl we wachten op de paspoorten, kunnen we de eerste lekke band verwisselen. De ontvangst in Burkino Faso is hartelijk, de procedures ondoorgrondelijk.

We missen de eerste van vele politie- en douaneposten, dat blijkt als we door een militair op de motor tot stilstand worden gebracht. We zetten de vaart er weer in om voor het donker te arriveren maar er wacht ons nog een lekke band.

In 43 graden warmte wordt deze band door goed teamwerk efficiënt gewisseld. Het is al een uur donker als we onze slaapplaats bereiken.