Dag 14

Zoals op iedere ‘rustdag’ starten de mannen vroeg met de werkzaamheden aan de trucks. Nu er geen dringende reparaties zijn, gaan de mannen op zoek naar het antwoord op de vraag waarom de MAN 6 lucht verliest bij schakelen en remmen.

Waterpompen repareren
Op de afgesproken tijd staat Casper klaar om ons naar de dorpen te rijden waar we de waterpompen gaan repareren. We klimmen in de laadbak van de Toyota Hilux en voelen ons heuse Afrikanen.

In het eerste dorp worden we uitbundig door de bewoners ontvangen, de vrouwen dansen, trommelen en zingen enthousiast.

De pomp die het water uit de rivier naar de akkerbouw moet brengen werkt niet meer, men moet het al enkele dagen zonder water doen. Edwin en Kees hebben al snel door waarom de pomp niet werkt, na een half uur horen we de dieselmotor al weer lopen.

Levende geit
Uit dankbaarheid worden we meegenomen naar het plein waaraan de dorpsoudste woont, alwaar ons een levende geit wordt aangeboden, die ze voor ons willen slachten. Na enige tijd onderhandelen en overtuigen is het ons gelukt het leven van de geit te sparen.

In het volgende dorp worden we men minder uitgelaten ontvangen. Als we de pomp zien, snappen we waarom, deze brengt nog water naar boven. We voeren groot onderhoud uit en halen 4×7 meter pijp naar boven, waarna de kop van de pomp kan worden vervangen.

Auto aanduwen
Hiermee is gegarandeerd dat de pomp het dorp van water blijft voorzien. Als we op de terugweg voor de vierde keer de accu in de auto van Casper afslaat en we allen de auto moeten aanduwen, snakken we naar de koele rivier en koud bier.

In de late namiddag rijden we naar de dam, waar we de binnenruimtes van de indrukwekkende turbines mogen zien.