Dag 1 t/m 3

Alles wordt in gereedheid gebracht voor een aantal dagen in de woestijn. Alles wat los zit, moet vast worden gemaakt.

Star Wars
En er wordt nog voor een laatste keer getankt in Tozeur. Na een bezoekje aan de filmlocatie van Star Wars, ongeveer 26 km ten noorden van Nefta, gaan we voor het eerst de pistes op.

Geweldig! De MAN’s zoeken hun weg en af en toe komen we los uit onze stoelen als er weer een behoorlijke bult of kuil wordt geraakt. Een brandblusser voorin de MAN 4 overleeft dit geweld niet.

Regen en storm in de woestijn
De eerste nacht in de woestijn is koud. Het regent en stormt, gelukkig van korte duur. Op dag 2 in de woestijn gaat de rit richting Douze waar vanaf we opnieuw toegang hebben tot de pistes van de Sahara.

Een spontane ontmoeting met 2 berbers in de woestijn zorgt ervoor dat we de komende twee dagen vergezeld worden door twee gidsen die het gebied op hun duimpje kennen en ons naar de mooiste zandduinen kunnen leiden.

Eindeloze vlaktes
De banden van de voertuigen staan inmiddels op de ‘zandstand’ voor een betere grip in het ontzettend mulle zand. Na eindeloze vlaktes waar je 360 graden om je heen de horizon kunt zien, bereiken we een mooie piste met prachtige zandduinen waar de zon zorgt voor mooie licht- en donkerpartijen.

Overwegend korte zandduinen achter elkaar. Soms wat steiler en hoger waar de voertuigen soms hard moeten werken om er overheen te komen. Het levert spannende en indrukwekkende momenten op.

Nomadengezin
Onderweg wordt er nog gestopt bij een nomadengezin met een gewond kind. Het jongetje wilde een schaap pakken en is toen in het vuur gevallen. Zijn beentje is verbrand en heeft verzorging nodig. Dikke tranen bij de kleine jongen als het verband wordt verwisseld. Het gezin komt uit Algerije en leeft dakloos in de woestijn.

Geen weg meer terug
De meest heftige duinen moeten nog komen. De gids bovenin de MAN 6 wordt het allemaal te veel en besluit te gaan lopen. Vanuit de MAN 6 wordt afwachtend toegekeken hoe de MAN 4 en 8 zich schuin hellende door de duinen begeven.

Even vragen we ons af of dit wel zo’n goed idee was maar er is geen weg terug en binnen een uur is het donker. Het gaat allemaal goed en iedereen bereikt probleemloos het kamp midden in de woestijn.

Nagenieten van de prachtige tocht
Daar moeten wel een paar sloten worden open geslepen die door het vele stof niet meer functioneren. Bij het kampvuur genieten we na van de prachtige tocht van vandaag, onder het genot van een lekker drankje en het door de gids gebakken brood.

De MAN’s hebben vandaag knap werk verricht! Maar ook onze mannen: de chauffeurs!

Dunnetjes overdoen
Op de derde dag in de woestijn mogen we dit avontuur nog eens dunnetjes over doen. Wederom prachtige duinen die een uitdaging vormen voor de MAN’s. Werkelijk spectaculair.

Net als we denken dat we het heftigste terrein hebben gehad meldt de MAN 6 zich via het bakkie: hij zit vast! Het linker achterwiel is weggezakt en de MAN hangt behoorlijk schuin. Het kost gelukkig niet veel moeite om hem eruit te trekken.

Gestrande zijspanrijders
En we zijn niet de enigen: even later ontmoeten we 6 klassieke zijspanrijders die gestrand zijn en niet verder kunnen. Met de MAN 4 worden de vastgelopen zijspannen op sleeptouw genomen.

Naast al deze woestijnavonturen brengen we op de route nog een bezoek aan een oud Romeins fort en een natuurlijke bron waar gezwommen kan worden. Ondanks de extreme hitte van vandaag (39 ºC) voelt niemand de behoefte om in dit niet al te frisse water een duik te nemen.