Dag 18

We naderen Mauritanië, het landschap krijgt het uiterlijk van een woestijn en we zien de eerste dromedaris. De bevolking in Mauritanië is vrijwel volledig moslim. Bij de grens heten de beambten alleen de mannen uit de groep hartelijk welkom met een handdruk.

Procedures
Hoewel Mauritanië een van de armste landen in Afrika is, doen de grens- en visaprocedure niet onder voor een westers land. Het paspoort wordt ingelezen en gescand, de vingerafdrukken en een digitale pasfoto worden genomen, vervolgens wordt een kleurenvisa geprint en in het paspoort geplakt.

Welke persoonsinformatie van ons in de database van Mauritanië wordt opgenomen is niet duidelijk omdat de Engelstalige foutmeldingen consequent en vasthoudend worden weggeklikt.

Daarna moeten we ons melden bij de politie alwaar wederom vingerafdrukken en pasfoto’s worden gemaakt.

Miltairen
Tot onze opluchting is niemand aanwezig bij Customs, de grote hoeveelheid alcohol die we bij ons hebben, komt ongezien het land binnen. We worden opgewacht door de militairen die ons tijdens deze reis moeten beveiligen.

Toeristen werden in dit gedeelte van Mauritanië in het verleden overvallen of nog erger en daardoor kreeg Mauritanië een negatief reisadvies van de Europese Unie. Mede door de beveiliging van de meereizende militairen heeft het land code oranje (beperkt veilig) gekregen.

18 militairen en 6 geiten
De beveiliging betreft maar liefst vier Toyota’s met in totaal 18 militairen en zes geiten die ons bewaken met een punt 50 mitrailleur op het dak en de bekende Kalasjnikovs. Uitrusting compleet met helm en schermvest bij plus 40C…..

Er is wat verwarring over de informatie van de exacte route die we moeten rijden. De militairen verwachten way-points van de route te krijgen en onze begeleider is nog niet eerder in dit gebied geweest.

Stafkaarten en een geavanceerde GPS
Uiteindelijk rijden twee Toyota’s voorop omdat de militairen in bezit zijn van stafkaarten en een geavanceerde GPS. De chauffeurs van de MAN’s schipperen tussen het houden van snelheid, waartoe we worden aangemaand door de kapitein, en het heelhuids de trucks tussen de bomen door laveren.

Bij het maken van het kamp wordt duidelijk dat geen van beide is gelukt: we hebben de bestemming niet gehaald en de trucks hebben schade opgelopen, van gebroken achteruitkijkspiegels tot het verliezen van de daklijst van de MAN 4.

Gedaan met de privacy
De Toyota’s van de militairen stellen zich op in de vier windrichtingen op enkele meters van onze trucks. Het is gedaan met onze privacy, zelfs ongezien ‘toiletbezoek’ in de natuur is niet meer mogelijk.

De militairen bereiden bij aankomst het avondeten, de geit blijkt de maaltijd te zijn die boven het kampvuur klaargemaakt.