Zondag

In alle vroegte werden we gewekt door omwonenden met wie we de eraan voorafgaande avond hadden zitten kletsen. Zij kwamen kijken of we een rustige nacht hadden gehad, zonder problemen, erg vriendelijk van hen.

Verrassing
Omdat we ’s avonds in het donker kamp hadden gemaakt was het een verrassing wat we de volgende nacht zouden aantreffen. Blijkbaar stonden we niet ver van een klein dorpje.

Om Etosha National Park te bereiken hadden we nog een redelijk aantal kilometers voor de boeg door Owambo land. Dit noordelijke gebied is het dichtst bevolkte gedeelte van Namibië. Bovendien is het deze stam die momenteel het land regeert.

Omdat we als een speer door het overwegend groene landschap met meertjes en palmbomen schoten kunnen we er helaas weinig over vertellen.

Vee-checkpoint
Voor een tweede keer passeerden we een “vee-checkpoint”. Namibie evenals Botswana worden doorkruist met hekken om verschillende soorten vee en wild van elkaar te scheiden; ze zijn als de dood voor ziekten als Mond-en-klauw-zeer.

Met name in Botswana was dat een strop voor het wild, omdat de duizenden kilometers hekken de wildmigratie onmogelijk hebben gemaakt. Daarmee was ook het einde betekend van de traditionele leven van de Bushmen die leefden van het wild in de Kalahariwoestijn in Botswana en Namibie.

Etosha Park
De ingang van het Etosha Park, Lindequist Gate, was gelegen bij een oud Duits fort, waarvan wij u de weinig enerverende geschiedenis zullen besparen. Laten we het erop houden dat de Duitsers er weinig heldendaden hebben verricht.

Eenmaal in het Etosha Park kwamen wij ogen tekort. Op weg naar de Campingplek kwamen wij langs verscheidene drinkplaatsen, waar ondanks het late middaguur het er wemelde van de giraffes, zebra’s, gnoes en zelfs een enkele olifant.

Avondvoorstelling
De campingfaciliteit bood ’s avonds een “avondvoorstelling” bij de nabijgelegen waterplaats. Als ware het een theater was de waterbron de hele avond verlicht waarop wij met vele andere toeristen van boven, vanaf een rotspartij, konden neerkijken op drinkende neushoorns, olifanten en jakhalzen.

Het was voor ons een vreemde gewaarwording om dit bijna geënsceneerde stukje dierlijk entertainment te aanschouwen.