Dinsdag

Rob, Ronald, Piet zijn de hele avond, en een deel van de ochtend druk met een reparatie aan de koppeling van de MAN6. Want op deze 3e dag verlaten we het asfalt en duiken we de pistes op. Een slippende koppeling is wel het laatste wat we kunnen gebruiken in de woestijn.

Historisch hoogtepunt
De ochtend bezoeken we het historisch hoogtepunt van Ghademes: de oude medina, ontstaan rond 600 na Christus. Een prachtig en ingenieus bouwsel van verschillende verdiepingen en gangenstelsels, wat nu door de Unesco in oorspronkelijke staat wordt hersteld.

Opvallend is dat de Libiers voor dit soort handwerk Zwarte Afrikanen te werk stellen. Jonge mannen uit Senegal, Kameroen en Gambia herstellen het leem, en stuccen op gammele ladders de muren en daken met spierwitte gips.

Een miljoen Egyptenaren
Libische mannen werken zelf vooral in luxueuze overheidsposities. Jim had bijvoorbeeld vernomen dat Gadaffi een miljoen (!) Egyptenaren heeft geimporteerd om de nationale landbouw een impuls te geven, en de straten blijken smetteloos te worden schoongehouden door Indiers in oranje stratenwerkerpakken.

Alleen op de wereld
Deze avond slaan we voor het eerst kamp op in de woestijn. Het gevoel als enige op de wereld te zijn, ons groepje en 3 trucks, op een oneindige vlakte, onder een zwarte hemel bezaaid met sterren, blijft onbeschrijflijk. Het is duidelijk dat iedereen zich weer als een vis in het water voelt. Of, als een zandvlo in het zand, in dit geval.