Zaterdag

Na een rustig nachtje ontbijten we met uitzicht op zeilbootjes op de Nijl. Onze reis gaat vandaag richting Karima (230 km). We rijden Atbara uit langs vruchtbare akkertjes. Hier hebben de mensen het nog redelijk goed. De piste is goed te berijden, alhoewel het af toe behoorlijk stuiteren is tussen de brede sporen.

Oneindige vlaktes
Het wasboard wat we af en toe tegenkomen, rammelt je lijf en ook de auto volledig door elkaar. Dat de auto’s niet volledig uit elkaar trillen is een raadsel. De eerste kilometers rijden we nog enigszins in de bewoonde wereld. En ook hier kennen ze horizonvervuiling.

Kilometers elektriciteitspalen markeren onze route. Niet echt aantrekkelijk. Maar zoals aan alle dingen in het leven komt ook hieraan een einde. Bij een grote cementfabriek houden ze op. Voor de zekerheid nog een keer de route vragen en we rijden over oneindige vlaktes.

Vulkaan landschap
De pistes zijn zo goed dat we flink door kunnen rijden. Je zou het niet verwachten, maar het landschap verandert constant. Soms harde zandvlaktes dan weer steenachtige ondergrond. Vroeger zijn hier ongetwijfeld vulkanen geweest, want het ziet eruit als lava.

Af en toe moeten de auto’s werken door zachter zand. Maar al met al heerlijk om zo te rijden. Bij kleine nederzettingen stoppen we om kleding aan de mensen te geven. Ze zijn er zienderogen blij mee. Sommigen hebben nog net een draad aan hun lijf, maar dat is dan ook alles.

Film set
Om een uur of elf geeft Maarten aan dat hij in dit gebied de auto’s wil filmen. Zoals dat op de set in Hollywood ook gaat, bestaat dat voornamelijk uit wachten. Fia gebruikt haar tijd nuttig en zoekt mooie stenen voor haar verzameling. Ze heeft er al 1.000. Anita en Marijke liggen languit in het zonnetje.

En zo komen we de tijd door tot regisseur Maarten het teken geeft dat de vrachtwagens om de beurt hun showtje mogen opvoeren. Na dit oponthoud gaat de trip weer verder. Tussendoor maken we nog een aantal stops om kleding uit te delen, te fotograferen of te plassen. Aan het eind van de dag maken we om 18.00 uur kamp in de oneindigheid.

Het diner bestaat uit rijst met tonijn, bosuitjes en tomaat. Het toetje is weer vers fruit.