Vrijdag

Na een stormachtige en koude nacht is het reveille om 6.45 uur. Iedereen ziet er wat verkreukeld uit. Na het ontbijt zetten we koers richting de tempels van Muserawat. Het is onvoorstelbaar wat hier nog is overgebleven van de tempels. Voor het bedrag van 10 dollar mag je op het terrein rondlopen en fotograferen.

De piramides van Meroe
Het volgende doel zijn de piramides van Meroe. Dit is het culturele hoogtepunt van Sudan. Ze zijn gebouwd ca. 600 jr voor Christus. Op een klein gebied staan 30 piramides. Deze zijn kleiner en stijler lager dan hun Egyptische broertjes. De piramides zijn voorzien van prachtige bas-reliëfs, verhalen uitgehakt in steen.

Een groot deel van de piramides zijn begin 19 e eeuw door een of andere Fransoos opgeblazen op zoek naar goud. Met behulp van National Geographic zijn ze in de tachtiger jaren gerestaureerd. Lex, Anita, Marijke en Erik hebben nog een ritje de kameel gemaakt. Zo moet het er vroeger ook hebben uitgezien.

Atbara
Na dit bezoek vervolgen we onze weg richting Atbara. Dit is het laatste stukje asfalt dat we voorlopig rijden. In Atbara gaan we op zoek naar de pont om de Nijl over te steken. Na een aantal keer vragen staan we voor de pont. Maar nu is de vraag of de MAN8 en MAN6 erop kunnen.

Gelukkig blijkt dat geen probleem te zijn, maar nu moet er nog onderhandeld worden over de prijs. De baas vraagt 25.000 Sudanese dinars = 90 euro. Die prijs vinden we veel te hoog. Na wat geharrewar heen en weer wordt de prijs uiteindelijk 70 dollar. De auto’s moeten achteruit op de pont gereden worden.

Jack manoeuvreert de MAN8 alsof het een kart betreft. Zou de pont het houden. Zonder enig probleem bereiken ze de overzijde van de rivier. Vervolgens gaan de MAN6 en de Toyota erop.

Markt
Een paar crewleden doen inkopen op de markt. Tomaten, bosuitjes, grapefruit, sinaasappels en brood. Aan de oever van de Nijl maakt de groep kamp. Een prachtig plekje naast de pont. Met alle verse ingrediënten maken Fia, Marlou en Anita een overheerlijk diner. Iedereen geniet nog lang van het mooie uitzicht.