Maandag

Het ontbijt in de banda (open hut met rieten dak) geeft ons het echte ‘Out of Africa’ gevoel. We vullen de vrachtwagens af met vers water, want we weten niet wanneer zich de volgende gelegenheid voordoet.

En het water vloeit rijkelijk met temperaturen van zo’n 35 C. Gelukkig is het nog redelijk bewolkt, anders zou het makkelijk richting de 40 C gaan.

Familie wrattenzwijnen
Op het terrein van Red Chilli Rest Camp loopt een familie wrattenzwijnen rond te banjeren op zoek naar eten. Die beesten zijn echt grappig. Zo laag bij de grond als ze zijn, om te eten gaan ze zelfs nog door hun knieën.

Om 9.15 uur rijden bij Red Chillie weg. We verlaten het Murchison Falls National Park en vervolgen de weg richting Lake Edward. Zodra we buiten het park rijden volgen de Afrikaanse dorpjes elkaar snel op.

Heel veel scholen
Wat in Uganda echt opvallend is, dat je heel veel scholen ziet. Overal waar je rijdt kom je langs lagere en middelbare scholen, wat een verschil met Ethiopië. We bezoeken nog een klein vissersdorpje aan Lake Edward.

Enkele dorpsbewoners proberen een Nijlbaars van zo’n 50 kg achterop een fiets te binden. Een joekel van een vis. De diameter van zijn bek is wel 20 cm. Van dit formaat kan een heel dorp eten.

Ook zien we Tilapia en kleine Voorntjes. Eerst fileren de vissers de vis, daarna wordt ze gepekeld en in de zon gedroogd, want anders is de vis niet te bewaren.

Op naar de chimpansees
Lake Edward is het meer tussen Uganda en Congo en ook de Victorianijl stroomt hier in uit. Helaas is het niet helder genoeg om de Blue Mountains in Congo te zien.

Op weg naar het gebied waar we de chimpansees gaan bekijken, maken we nog een Colastop. Uit gesprekken met lokale mensen blijkt dat de kinderen in Uganda de maanden december en januari vakantie hebben, vergelijkbaar met onze zomervakantie. In februari begint hier het nieuwe schooljaar.

Busingery
Na nog zo’n 20 minuten rijden komen we in Busingery. We spreken af twee trekkings te doen. Vanmiddag om 15.00 uur maken we in twee groepen een wandeling van 2 tot 3 uur. Maar de chimpansees laten zich niet zien. Die liggen lekker te luieren hoog in de bomen.

Morgenochtend schijnen we veel meer kans te hebben om chimpansees te zien. Het zijn dus ochtendmensen en we zetten onze hoop op morgenochtend 7.00 uur.

Onderhoud aan de vrachtwagens
De resterende tijd gebruiken Piet, Ronald en Jim om onderhoud aan de vrachtwagens te plegen. Een aantal dames doet de was, alhoewel het bruine water niet veel goed betekent. Maar de was ruikt fris en daar gaat het om.

Iedereen raakt al aardig gewend aan het Afrikaanse ritme. En niemand maakt zich echt druk ergens over. Nog geen week zijn we onderweg en we hebben het gevoel al weken op pad te zijn.