Dag 12

De luidsprekers voor de islamitische gebedsdienst wekken ons om 5.30 uur, de dienst start met luid gezang en gaat over in een lange preek, tenminste zo klinkt het.

Bamako verlaten
We staan op tijd klaar om de camping te verlaten. Door de grote, hoge trucks in combinatie met bomen die de uitweg versperren duurt het even voordat we op straat staan. Daarna begint de echte uitdaging: Bamako verlaten.

Hiervoor moet men over een van de drie bruggen over de rivier Niger, we zijn gewaarschuwd dat dit veel files oplevert. Het heeft twee uur geduurd voordat we uiteindelijk de doorgaande weg bereikten. Dit keer gaat de volledige route over asfaltwegen, er leidt maar 1 weg naar de volgende bestemming.

Rij-uitdaging
De vele en soms hoge verkeersdrempels zijn voor de rest van de dag de rij-uitdaging. We zien langs en op de weg verongelukte auto’s van minder fortuinlijke chauffeurs. De aanhoudende warmte van 42 graden in de schaduw, is voor sommigen van ons nog elke dag een overlevingsslag.

De benodigde hoeveelheid van 6 liter per dag haalt bijna niemand, het voordeel is dat we onderweg geen tijd verliezen met plas-stops. We vinden relatief laat een mooie overnachtingsplek langs de weg.

Pannenkoeken
Iedereen is vermoeid, meer dan een pannenkoek gaat er bij de meesten niet meer in. Jim toont zich tevreden, gisteren is veel gerepareerd en vandaag zijn nauwelijks mankementen aan de trucks bijgekomen. Daar drinken we op voordat we de daktenten opzoeken.