Maandag

Vanmorgen gaan we Mr. Ignatius blij maken met kleding en speelgoed voor zijn weeskinderen. Het weeshuis heeft verderop in Buhoma ook een souvenirshop. Deze ochtend doet iedereen gretig inkopen.

Souvenirshop
Grote trommels, beeldjes en andere souvenirs wisselen van eigenaar. We overleggen met hem over de route die we naar Kisoro in het Zuiden willen volgen. De geplande route is niet mogelijk omdat die te dicht bij de grens met de Congo loopt.

Een andere mogelijkheid is een route door het Bwindi National Park, wel iets langer dan de snelle route, maar veel mooier en rustiger. De keus hiervoor is dan ook snel gemaakt.

Ongekend mooie natuur
Mr. Ignatius brengt ons een eind op weg. En na een uitgebreid afscheid rijden we vandaag door een ongekend mooie natuur. Alle kleuren groen passeren de revue. Planten- en bomenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Je weet af en toe niet waar je kijken moet in dit regenwoud. Het aantal af te leggen kilometers valt wel mee, maar doordat we door bergachtig gebied rijden, schieten we voor geen meter op. We staan ook veel stil om de auto’s te filmen en te fotograferen met het regenwoud op de achtergrond.

Wat je hier ziet is niet na te vertellen als je het zelf niet gezien hebt. Een eindeloze weg slingert zich over de bergen en door het groen. Af en toe is het bos zo dicht dat de MAN6 heel voorzichtig moet rijden vanwege zijn hoogte.

Nieuwe poloshirts
Op een gegeven moment blijkt dat de MAN8 een luik heeft verloren. De Toyota rijdt een een gedeelte van de route terug, maar komt helaas onverrichtzake terug. In de tussentijd heeft zich een schare kinderen rond de auto’s geformeerd.

Degene met amper een draad aan hun lijf krijgen een nieuw poloshirt. Helemaal gelukkig met hun nieuwe outfit gaan de kinderen spontaan dansen en zingen.

Pech blijft ons vandaag achtervolgen..
In de loop van de dag blijft de pech ons achtervolgen. Dymphy krijgt de schrik van haar leven als een tak het raam boven in de MAN6 raakt en aan gruzelementen valt. Ze zit onder het glas. Gelukkig komt ze er goed vanaf af.

Later op de dag op een smalle, bochtige weg, zakt de MAN8 met zijn rechter achterwiel van de weg. De schade lijkt erger dan het is, maar onder de bezielende van Jim is de klus zo geklaard.

Met bakken uit de hemel
Nog zo’n 60 km te rijden tot Kisoro en de lucht wordt donkerder en donkerder. We balanceren op de rand van de regentijd en het begint te druppelen. Maar daar blijft het niet bij. Het komt binnen afzienbare tijd met bakken uit de hemel.

De auto’s blijken niet helemaal waterdicht te zijn. En her en der sijpelt het behoorlijk naar binnen.

Kisoro
De weg verandert in korte tijd van stoffig tot modderig. Voorzichtig rijden, want het kan spekglad zijn. We rijden Kisoro in vlak voordat het donker wordt en hier beneden in het dal is het gelukkig droger. Iedereen is doodop van de dag van vandaag. En na een maaltijd die lang op zich laat wachten in het plaatselijke hotel, duikt iedereen zijn bed in.