Vrijdag

Vanochtend blijkt dat er een kist is gestolen en de dader ligt natuurlijk op het kerkhof. Een vervelend begin van de laatste dag van het jaar. We vragen nog aan de herders die om ons heen in de hooibergen op veld slapen of zij iets gezien hebben. Er wordt zelfs een geldbedrag uitgeloofd, maar het mag niet baten.

Simien Mountains
Om 8.00 uur vertrekken we noordwaarts richting de Simien Mountains. De weg ernaar toe is niet al te best. Het is hotsen en klotsen over de keien. De omgeving maakt veel goed. We rijden op een plateau van zo’n 2000 m hoogte.

Het is groen en elk stukje land is in gebruik voor akkerbouw. Iedere akker is keurig afgezet met keien, groen of takken. In dit deel van Ethiopië lijden de mensen geen honger. Wat wij in Europa te zien krijgen op televisie is de honger die in het oosten heerst op de grens met Eritrea.

Het glooiende landschap met de koeien en paarden lijkt op een sprookje. Vergezichten verrassen ons regelmatig. In de verte zie je hoge bergen in allerlei vormen.

Na drie uur komen we in Debark, de ingang van het national park Simien Mountains. Hier besluiten we niet verder te rijden, maar een uurtje op de markt rond te banjeren voordat we dezelfde weg terugrijden naar Gondar.

Oud en Nieuw
De terugweg lijkt sneller te gaan dan de heenweg, maar in de Toyota voelt het aan als een stevige oefening op de powerplate. Onderweg rijdt de Toyota ook nog lek. Eind van de middag arriveren we in Gondar. Eerst de banden laten plakken bij de plaatselijke bandenman.

Dat duurt zo’n twee uur tegen een tarief van 30 Birr (3 euro). Ondertussen zoeken Marijke en Anita een hotel met parkeerplaats voor de auto’s. Binnen afzienbare tijd hebben de dames een superplek gevonden om oud en nieuw te vieren.

Als iedereen er is, komen de koude biertjes op tafel in de tuin. Dat is genieten. Daarna om de beurt warm douchen. Omgeven door de bloemen dineren we in de tuin onder het genot van een Ethiopische rode wijn. Wat een verwennerij.

Een goede manier om het oude jaar uit te luiden. Om 24.00 uur wenst iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar. En Maciej schiet wat vuurpijlen de lucht in.