Zaterdag

Vandaag moeten we eerst naar de plaats Mouila. De Gabonees van gisteren in Ndende had met iemand in Mouila gebeld i.v.m. het reserveren van een vliegtuigje voor Patrick en Pascal dat hen dan naar Libreville zou kunnen brengen.

Heerlijke croissants en stokbroden
Hier aangekomen blijkt dat de vlucht voor hen mogelijk is. Wij kunnen bij dezelfde man geld wisselen en worden daarop door een van zijn personeelsleden naar de Boulangerie gereden alwaar we heerlijke croissants en stokbroden kopen.

We starten de motoren en moeten helaas afscheid nemen van onze zeer gewaardeerde crewmembers Patrick en Pascalleke. Jammer maar helaas!!!

Door naar Lambarene
We willen nu door naar Lambarene waar Albert Schweitzer in de jaren 20 begonnen is om onder erbarmelijke omstandigheden een ziekenhuisje op te richten om met minimale middelen de vele zieke mensen in Gabon te kunnen helpen.

We rijden weer door kleine dorpjes waar af en toe trossen bananen uitgestald liggen. Gestopt bij een huisje met felgroene bananentros. Els vraagt aan madame: kun je deze bananen wel eten??? Non. Weer ingestapt en even later ligt er een tros met gele bananen op haar kraampje.

Tros bananen 
Ze nam er zelf een vanaf om te laten zien dat deze eetbaar waren. Tros gekocht, niet te torsen. (Prijs fr. 2.000,00 = $ 4,00) Els vraagt: Heeft u ook BOIS???? (hout) dit snapte ze niet helemaal want ze ging naar binnen en kwam terug met een beker water.

Je bois – ik drink – dus eigenlijk was het niet zo gek van die madame!! Even een stuk hout aangewezen en toen had ze het door. Wij achter haar aan het schuurtje in en konden toen van haar wat brandhout kopen!!!

Dieren te koop
Er werd nog meer aangeboden langs de kant van de weg: 2 x een aap, een grote zwarte vogel en 2 beesten die op ratten leken (voor op de braai waarschijnlijk!). We zigzaggen nog een tijdje over de dirt-road totdat we bij schitterend, glanzend, breed uitgemeten, spiksplinternieuw asfalt komen. Dat wordt opschieten geblazen!

In Lambarene toch nog even een controle. Autopapieren en paspoorten. Beambte bekijkt de paspoorten en heeft commentaar op het feit dat er iets in geschreven was.

Volgens hem mocht dat niet of was dat niet geldig. Dit kon worden afgekocht met fr. 20.000,00. Betaal het dan maar gewoon want ze kunnen het je anders knap lastig maken.

Zusters van Fransiscus Xavier
Hij was evenwel zo aardig om te zorgen dat er iemand voor ons zou rijden naar de plek waar we kamp konden maken. Die plek hadden we per sms doorgekregen van Loek; een compound van de zusters van Fransiscus Xavier.

Wij rijden dus achter een busje aan waarna we na 30 meter weer worden gemaand te stoppen bij de police. Gelukkig was dit snel geregeld en konden we door naar de Zusters.

Kunnen we er staan?
Ziet er mooi uit (je kunt hier ook kamers huren) maar Jim gaat toch eerst maar even kijken of we de 3 grote MAN-nen hier wel kunnen stallen. Een heel leuk pittig zustertje is daar in de weer en wijst de plek aan waar we kunnen staan.

Nog wel even met bezem aan het werk om te voorkomen dat stroomdraden worden stukgetrokken. We kunnen hier staan voor fr. 2000,00 p.p. per nacht. Gebruik van douches en w.c. inbegrepen. We mogen zelfs een kampvuurtje maken als we dat maar niet zo op het gras doen.

De laatste dagen
De tuinboy komt hiervoor een ijzeren plaat brengen. Morgen moet er weer gewerkt worden. Laatste reparaties, cabines schoonmaken, de keuken schoonmaken, alle potten en pannen afwassen zodat alles schoon is voor de volgende crew!!!