Zondag

Lalibela is een van de hoogtepunten van Ethiopië. Kenmerkend voor deze stad zijn de ronde stenen huizen van twee verdiepingen met hun rieten daken. Maar het hoogtepunt zijn de rotskerken.

Vulkanisch steen
Met simpele middelen zijn deze kerken in de vulkanische steen uitgehakt door van de top van het gesteente meters naar beneden te werken. De kerken zijn uitgeroepen tot het achtste wereldwonder en staan onder bescherming van de Unesco.

De elf kerken zijn binnen 25 jaar voltooid (gezegd wordt dat de engelen elke nacht dubbel zoveel arbeid verricht hadden als de werklieden overdag). Een aantal van de kerken is nog in gebruik en het is een mooi gezicht om de gelovigen in het wit gehuld in en op de rosten bij de kerken te zien bidden.

De bekendste kerk is ‘Bete Giyorgis’ (de kerk van St. Joris, een van de belangrijkste nationale heiligen van Ethiopië).

Bijna iedereen maakt van deze dag een cultureel uitstapje, maar er zijn ook een paar harde werkers die onderhoud plegen aan de vrachtwagens.

Mensen blij maken
In Lalibela is een ziekenhuis dat we blij maken met o.a. oogdruppels en nerofen (met dank aan Boots Healthcare ).

Via de dokter in het ziekenhuis maken we ook kennis met een coach van de plaatselijke voetbalclub. Ook hij glimt na ontvangst van voetbaloufits voor zijn teams (met dank aan voetbalclub HFC en voetbalclub Bloemendaal).

Via een van onze gidsen vinden we ook de directeur van de lagere school, niet zo makkelijk want de school is vandaag gesloten. De Engelstalige kinderboeken van Biblionef komen hier in goede handen en helpen de kinderen ongetwijfeld nog beter Engels te leren.

Iedereen heeft duidelijk genoten van dit mooie bergdorp met zijn vriendelijke mensen.