Maandag

Na het watertanken rijden we dezelfde weg terug richting de ‘Highway’ Werota – Weldiya. Deze 64 km loopt door bergachtig gebied. Helaas hebben we op deze dirt road weer een lekke band (MAN6). Deze band is volledig aan flarden en dus niet meer te plakken.

Dan maar een nieuwe erop. Zo langzamerhand lijkt het wel of er een abonnement op lekke banden is. Eigenlijk niet zo gek met dit wegdek.

Dat gaat in de krant
Op de splitsing met de zgn. Highway gaan we linksaf richting Weldiya. De weg loopt glooiend over de hoogvlakte. Veel mensen wonen hier niet op deze hoogte. Constant rijden we op zo’n 3000 m. In de vlaktes lopen heel wat paarden. Een uitstekend vervoermiddel voor de mensen hier.

Op een gegeven moment maken we een stop. Even de bandenspanning controleren en een slokje drinken. Het blijkt dat we vlakbij een schooltje staan. De school bestaat uit 4 klassen van 70 kinderen.

We rijden het terrein op en halen diverse schoolspullen uit de MAN8. Papier, pennen, stiften, kinderboeken en voetballen. De hoofdmeester wil alles wat hij ontvangt, precies noteren. Dat wordt in de krant gezet. Ze zijn ongelofelijk blij. Alles gaat snel achter slot en grendel bij de hoofdmeester.

We vragen of alle kinderen naar buiten mogen om een groepsfoto te maken. Joelend gaan de kinderen naar buiten. Een vrolijk plaatje met op de achtergrond de vrachtwagens. Hier zullen ze nog maanden over praten.

Op naar Weldiya
Op weg naar Weldiya bereiken we een hoogte van 3600 m, ongetwijfeld het hoogste punt van deze reis. Hierna maken we een snelle daling naar 1800 m. Toch zijn ook op deze bergen overal akkers. Het doet denken aan de terrassenbouw in Indonesië. Aan water is hier geen gebrek. Groen, groener, groenst.

Overal bananenbomen en akkertjes. De mensen zijn hier druk bezig met hun gewassen. Onderweg nog verse worteltjes gekocht. De Toyota is nog even naar het dorp Weldiya gereden omde imperiaal en de radiateur te laten lassen.

Ondertussen hebben de MAN6 en MAN8 een mooie kampplek gevonden naast een breden rivierbedding. ’s Avonds zijn de kapotte Toyotabanden ritueel verbrand.