Donderdag

Vandaag de laatste lange rit van deze reis. Voordat we vertrekken naar Arba Minch bezoeken we de school van Turmi. De kinderen hebben geen les vandaag, omdat gisteren een feestdag was.

De school
Het hoofd van de school is gelukkig wel aanwezig en we verrassen hem met Engelse leesboeken, pennen, stiften, papier enz. De man is erg bedreven en laat vol trots de school zien.

In een van de lokalen hangen doeken met daarop diverse vakken uitgelegd, bijvoorbeeld doeken beschilderd met de landkaart van Afrika, uitleg van verschillende wiskundige problemen, het elementenstelsel, een dwarsdoorsnede van het oog, uitleg van het voetbalspel en nog veel meer.

Alles wordt in werk gesteld om de verschillende vakken te visualiseren. Elk doek wordt zelf beschilderd en wij zijn jaloers op deze wijze van lesgeven.

Rift Valley en het zonnestelsel
Buiten laat het hoofd van de school zijn grootste trots zien. Met steentjes is een plattegrond van Afrika gemaakt met daarin aangegeven het Rift Valley, de breuklijn van Afrika. Daarnaast is de breuklijn ook nog eens gemaakt van twee bergen stenen met een gleuf erin om de kinderen precies te laten zien wat ermee bedoeld wordt.

Ook het zonnestelsel en een wereldbol met meridianen wordt op deze manier aan de kinderen uitgelegd. Deze methode zou in Nederland ook eens toegepast moeten worden. Wij zijn er erg van onder de indruk.

De laatste kilometers
Na dit bezoek gaan we op weg voor de laatste 150 km van deze reis. We rijden een groot deel vlak langs de bergen op een hoger gelegen dirt road. Niet zonder reden, want in het natte seizoen is de grote vlakte die we naast ons zien niet begaanbaar, omdat het onder water staat. Wat zal het er hier dan anders uitzien.

Het gebergte aan de linkerkant is ruig en aan onze rechterkant volgen we een grote droge rivierbedding. De natuur van Ethiopië is zo fascinerend, dat het bijna niet uit te leggen is. De kleine dorpen die we onderweg tegenkomen maken we blij met kleding en zonnebrillen.

Veel mensen in dit klimaat hebben last van oogproblemen en Erik druppelt bij een aantal mensen de ogen en geeft hun oogdruppels. Hij legt ook uit dat het beter is om een zonnebril te dragen en dankzij Pajuk geven we ook veel zonnebrillen weg.

Weer auto problemen
We blijven vandaag gevrijwaard van lekke banden, maar er zijn wel andere technische problemen. De MAN8 heeft waarschijnlijk een kapotte turbo en de Toyota heeft een radiateur die lekt en om de zoveel kilometer bijgevuld moet worden.

Gelukkig kunnen we gewoon doorrijden en genieten van de mensen die we onderweg tegenkomen. Halverwege in Konso is het tijd voor de bekende koude Cola-stop en de MAN8 tankt nog wat diesel.

Hier worden ook de laatste souvenirs gekocht voor het thuisfront. Om 17.30 uur rijden we het Bekele Molla hotel binnen in Arba Minch waar we vorige week ook hebben gestaan. We nemen een koud biertje op de goede afloop.

De mensen die morgen naar huis gaan, onder wie Fia, Jack en Marcel, zoeken hun spullen bij elkaar. Jack maakt nog een lijst met de laatste klussen die nog gedaan moeten worden. Dat staat voor zaterdag op het programma.

Terug naar huis
We eten gezamenlijk in het restaurant en daarin worden de laatste spullen ingepakt. Morgen om 8.00 uur staat de minibus klaar om de eerste groep naar Addis Abeba te brengen. Om middernacht drinkt de groep nog een afscheidsdrankje en praat na over de geweldige reis.