Donderdag

De wind giert weer door het kamp. De tenten gaan ongecontroleerd heen en weer op de daken van de auto’s. Zodra je je neus buiten steekt, word je gezandstraald. Buiten ontbijten is niet echt mogelijk, dat doen we dan maar onderweg.

Wel even een opwarmertje van koffie en thee voor we vertrekken. Snel alle kisten, banken en tafels naar binnen en het fluitje van Peter klinkt. Tijd om te vertrekken.

De Gaper
We zetten koers naar het zuidoosten. Binnen afzienbare tijd doemen de eerste hutjes op. Deze zijn van leem en van steen gemaakt. Kleine vierkante doosjes om te zien. Aan het aantal huisjes te zien, denk je dat er behoorlijk wat mensen moeten wonen. Maar dat valt altijd tegen.

Veel zijn er niet bewoond of blijken ruines te zijn. Dit piepkleine dorp heeft zelfs een winkel. De eigenaar lijkt met zijn donkere verweerde kop en spierwitte tulband op “De Gaper”. Erik koopt er een lekker luchtje en de man zijn omzet is weer gemaakt.

We geven de bewoners van dit dorpje warme kleren, waar ze erg blij mee zijn. Ook zij schuilen voor de harde wind.

De waterput
De route vervolgend zien we in de verte een grote hoeveelheid mensen en dieren bij elkaar. Het kan niet anders of er moet een waterput zijn. Een prachtig tafereel. De put is zo’n 70 m diep. Het water wordt met huiden zakken uit de put getakeld door ezeltjes. Ezeltjes trekken de zakken op.

Kindertjes sturen ze de goede kant op door de dieren flink met stokken te bewerken. Moeilijk om te zien voor onze Europese ogen. De touwen die ze gebruiken, zijn niet van al te beste kwaliteit. De touwen die we van Maarten van Noorden (Bever Zwerfsport) hebben gekregen, bieden hier uitkomst.

De ontvangers zijn in hun nopjes. Dit is pas echt bruikbaar hier. Iedereen klikt en film dit kleurrijke geheel. De mensen verdringen zich om op de foto te mogen. De digitale camera’s zijn favoriet en ze kijken verbaasd naar hun eigen portretten.

Maar hun werk gaat gewoon door en we vervolgen de route. Met Maciej voorop kunnen we de piste prima volgen.

Kamp
16.10.951 N / 31.52.625 E
We maken vroeg kamp en er is tijd om te genieten van een zonnetje. Jack maakt een fantastisch kampvuur. De goulash met uitjes en tomaten vullen de hongerige magen. Morgen hoeven we ons niet te haasten.