Zaterdag

Na voor een aantal mensen een onrustige nacht met schreeuwende leeuwen, knorrende nijlpaarden en irriterende hyena’s is iedereen blij dat de zon weer opkomt. Erik heeft het druk gehad met een hyena die zijn Toyota wilde beklimmen.

Hongerige hyena’s
Anita had nl. toastjes op de wielkast gesmeerd en dat vonden de hyena’s wel lekker. Het beest heeft zelf zijn tanden in een van de voorlichten gezet. Op het moment angstaanjagend, maar wel een goed verhaal voor het thuisfront.

We rijden vandaag de Canaltrack en hopen nog wild te zien. Onderweg horen we het getrompetter van olifanten. Vlak langs de weg staat een kudde. De moeder van de kudde flappert met haar oren en trompettert erop los.

Er staat een kleine Dombo tussen haar benen. Aan de andere kant van de weg kijkt de rest van de kudde toe. Moeder is niet blij met een scheiding in haar kudde en laat dat goed merken.

Bosachtig gebied met colobus aapjes
We verlaten korte tijd het Nationale Park om de rivier over te steken via de doorgangsweg. Wat zuidelijker gaan we het Park weer in. De vegetatie in dit gedeelte is compleet anders dan het Noordelijk gedeelte.

We rijden door een bosachtig gebied en stoppen op een bruggetje voor thee en koffie. In de omgeving slingeren Colobus-aapjes door de bomen. Even verderop nemen de afslag naar het meer. Wij komen terecht in een vissersdorpje dat gonst van de bedrijvigheid.

Heel de oever is bezaaid met visserboten en de vissers zijn de netten aan het boeten. Vlakbij de kust zwemmen de nijlpaarden en heel in de verte zijn twee olifanten met hun wasbeurt bezig.

Adidasbal voor de voetbalclub
Lex verblijdt de plaatselijke voetbalclub met een nieuwe Adidasbal. Die knul glundert van oor tot oor. En wij laten hem beloven dat Uganda op het volgende WK van de partij is. De weg leidt ons verder naar het Zuiden, naar Ishasha.

Dit gebied is bekend om een leeuwensoort dat in de boom klimt. De camping is direct aan de rivier gelegen, waar de hippo’s in grote getallen naar het schouwspel van de gele auto’s op de oever kijken. Het blijven grappige beesten.

Ze hebben een dunne huid en kunnen niet goed tegen de zon, waardoor ze overdag altijd in het water zijn. ’s Avonds gaan ze nog wel eens op stap op het vasteland.

Koud, lauw frisdrank
We besluiten een koud, eigenlijk lauwe frisdrank te drinken in de kantine van het kamp. Elektriciteit hebben ze niet in dit dorp. En de koeling loopt op een accu. Omdat het kerstavond is, spreken we af in deze keet te eten.

Maar eerst moet er nog naar leeuwen in de bomen gezocht worden. Niet iedereen heeft er zin in, dus alleen de MAN6 gaat op pad. De leeuwen kiezen alleen vijgenbomen om in de klimmen, dus dat is ons doel.

Hitte komt je tegemoet
De track die we volgen, loopt door een gebied waarvan het gras is aangestoken. De hitte komt je tegemoet. In de verte vlamt het vuur hoog op en dat is best griezelig. We besluiten er toch doorheen te rijden.

Als het gras is verbrand, dan groeit er na een paar dagen alweer nieuw gras. Na zo’n twee uur rondrijden hebben we nog geen leeuw gezien. We doen morgen wel een nieuwe poging.

In de kantine is de tafel mooi gedekt en met sfeervol kaarslicht luiden we de kerst in.