Woensdag

Vol verwachting op wat er vandaag gaat gebeuren, is iedereen binnen afzienbare tijd klaar. We hadden gezegd dat we om 6.30 klaar moesten staan, zodat iedereen echt op tijd zou zijn. De echte tijd is echter 6.45 uur, dus kunnen we op ons gemak thee en koffie drinken.

Park Headquarters
Iedereen is een beetje druk en zenuwachtig voor het bezoek aan de gorilla’s.

Bij het Park Headquarters worden we in twee groepen verdeeld. Per dag gaan zo’n 40 mensen in 5 groepen naar de 5 verschillende gorillagroepen. Er zijn natuurlijk meer groepen, maar een aantal groepen mag niet worden bezocht.

De grootste groep Susa
De grootste groep (Susa) bestaat uit 39 gorilla’s en de kleinste uit 10. Susa is het verst weg gelegen en is de groep die als eerste is ontdekt in 1902. Deze groep is als eerste door Diane Fossey uitgebreid gedocumenteerd en daarom een van de favoriete groepen.

De weg erheen duurt een uur per auto. We gaan met de Toyota en met 8 mensen en een gids zien we eruit als sardientjes in een blik. Een groot deel van de weg gaat over slecht te berijden wegen en iedereen wordt heen en weer en op en neer geklotst.

Wandeling in het National Park
We stijgen een behoorlijk stuk. Ruhengeri ligt op 1800 m en we rijden tot 2700 m. Daar start onze wandeling het National Park in. Een aantal militairen zorgt voor onze veiligheid en een aantal speurneus-rangers gaat als vooruitgeschoven post op zoek naar de Susa-groep.

Iedereen krijgt een stok mee voor het wandelen, alhoewel we dat eigenlijk maar belachelijk vinden. We zijn toch geen watjes. Zodra we het park inlopen tussen een grote keien muur door van zo’n meter hoog om de buffels binnen te houden begint het echte werk.

Goed uitkijken waar je je voeten neerzet
We lopen door een enorm bamboebos. De zonnestralen die door het bamboe schijnen geven het een sinistere aanblik. Het zou een mooi filmdecor zijn. Al snel blijkt dat de wandelstok wel erg handig is.

De paden omhoog zijn stijl en glibberig en worden steeds smaller. Het oerwoud is schitterend, maar je moet zo goed uitkijken waar je je voeten neerzet, dat je soms vergeet om je heen te kijken.

Steile klim
Af en toe mogen we even op adem komen. Niet alleen de steile klim omhoog beneemt je de adem, ook de hoogte speelt een rol. Na 2,5 uur lopen bereiken we een hoogte van 3150 m. Op dit moment vertelt de gids ons dat de rangers de Susa-groep hebben gevonden. Iedereen is opgelucht.

Niet dat het geen mooie wandeling is, maar het doel is toch de gorilla’s. En inderdaad op redelijk open plek zien we de eerste zilverrug gorilla. Wat een enorm beest is dat. Ze kunnen wel 200 kg wegen.

In eerste instantie heeft een mannetjesgorilla een zwarte rug, maar zodra hij de leeftijd van 12 jaar bereikt en seksueel actief wordt, wordt zijn rug zilver.

Genieten bij de gorilla’s
We mogen in totaal een uur bij de gorilla’s zijn om te kijken en te genieten. Even verderop zijn een aantal kleintjes met elkaar aan het spelen. Dit is een adembenemend schouwspel.

Je kunt het niet navertellen wat voor gevoel het geeft om zo tussen deze berggorilla’s te zijn. Er is geprobeerd deze gorilla’s in een Duitse dierentuin te fokken, maar dat blijkt onmogelijk te zijn.

Er is een gorilla met een wond aan zijn voet en zit daar uitgebreid met zijn vingers in. Ook likt hij constant zijn voet af. Deze groep is dit jaar verrast met een tweeling. Dit is heel bijzonder, want meestal overleven ze niet. Ze zijn echt grappig, je zou ze zo mee naar huis willen nemen.

Stropers
Helaas zijn er nog steeds stropers actief en vorig jaar is een vrouwtjesgorilla vermoordt en haar kind gestolen.

Het uur is snel om en we gaan langzaam weer naar beneden. Even verderop gaan we even zitten en iets eten, want je mag in het bijzijn van de gorilla’s niet eten en drinken.

Iedereen is vol van wat we gezien hebben en praat honderduit over de gorilla’s.

Terugweg
De weg terug gaat gelukkig lekker vlot en om 15.00 zijn we weer bij het hotel waar we staan. De andere groep heeft ook een waanzinnige ervaring gehad. We bekijken de diverse foto’s en video-opnamen.

Het gorillabezoek is tot nu toe het absolute hoogtepunt van onze reis.