Donderdag

Iedereen is ruim wakker voor de wekker en voor zessen klinkt het geluid van het openritsen van daktentjes. Nog even genieten van een echte warme douche voordat we op pad gaan richting Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

Op naar Kigali
Om 8.30 uur haalt Jim met de MAN8 het nieuw gemaakte zijluik op. Het past, maar daar is alles mee gezegd. De weg naar Kigali rijdt razendsnel en om 11.00 doemt de hoofdstad op.

De stad ligt ruim verspreid over een aantal heuvels en er is voornamelijk laagbouw.

We gaan op zoek naar de Dental Clinic. Via via heeft Erik contact gekregen met een Nederlandse tandarts, Tom van der Kolk, die hier een paar keer per jaar komt om de mensen op te leiden.

Dental Clinic
Deze kliniek is speciaal opgericht voor het arme gedeelte van de bevolking. Deze mensen hoeven maar een kleine bijdrage te doen en worden volledig geholpen. Tandartsmaterialen zijn moeilijk te koop in Rwanda.

Dankzij de medewerking van de tandheelkundige groothandel Henry Schein, heeft Erik veel materialen mee kunnen nemen voor deze praktijk. We rijden dwars door de stad heen en na wat zoeken vinden we de praktijk.

Joviale heer
We worden al verwacht en de joviale heer Longien verwelkomt ons hartelijk. Hij weet niet wat hij ziet en bewondert onze karavaan. Hij nodigt ons uit voor een rondleiding door de praktijk.

Er zijn twee behandelkamers, die er goed verzorgd uitzien. Een röntgenkamer met een geweldige ouderwetse stoel. Maar het werkt en dat is het belangrijkste. Erik overhandigt de tandheelkundige materialen van Henry Schein en Longien is ongelofelijk blij. Hij weet niet wat hij ziet.

Na een koel drankje in de tuin vragen we waar het Genocide Memorial is. Longien wil graag met ons mee en hij vertelt dat zijn vrouw en heel zijn familie tijdens de genocide zijn uitgemoord. Daar is iedereen stil van.

Het Genocide Memorial
Het Genocide Memorial is een prachtige en indrukwekkende tentoonstelling over de genocide. Aan de hand van beelden, teksten en interviews loop je door het verhaal van dit afschuwelijke drama. Iedereen wordt steeds stiller.

Wat een drama heeft zich hier afgespeeld, terwijl de wereld toekeek. De tentoonstelling eindigt met foto’s van kinderen en gevonden kleding. Iedereen staat op het punt om in huilen uit te barsten, zo’n indruk maakt deze Memorial.

Massagraven
Buiten zijn 6 massagraven van 256.000. Men vindt iedere dag nog slachtoffers die ook hier worden begraven. In de betonnen grafkelders worden de kisten bijgezet. In iedere kist bevinden zich de botten van 10 tot 20 mensen.

We zijn van plan de nacht door te brengen en Kigali, maar helaas blijkt het niet mogelijk om in de stad veilig binnen de muren van hotel te staan. Na afscheid van Longien rijden we richting het zuiden, naar de Tanzaniaanse grens.

Ergens onderweg zoeken we een kampeerplaats en slapen eindelijk weer in het veld onder het oog van de plaatselijke bevolking.