Woensdag

Vandaag willen we naar Ziguey, 175 km de woestijn in. Na een uur melde Frank op de motor dat hij niemand meer zag.

Lang leve de communicatieapparatuur!
Hij was voor de MAN 8 naar rechts afgebogen, terwijl de MAN 8 achter hem langs naar links een andere wadi volgde. Lang leve de communicatieapparatuur, want na een goed half uur was hij weer bij het konvooi.

Toen moesten we op zoek naar de ‘afslag’ richting Ziguey, maar dat viel niet mee. Bij een of andere waterput naar links. Toevallig vonden we de (of ‘ n) waterput, waaraan men aan het werk was.

Zo een waar het water wordt opgehaald met behulp van een lang touw en een kameel. We hebben de mensen een lang touw overhandigd, dat onmiddellijk in gebruik werd genomen.

Hulde aan de GPS
Daarna zijn we met behulp van de GPS, en met de motormuizen voorop als verkenners, de route naar Ziguey gaan zoeken. Hulde aan de GPS, fantastisch hulpmiddel, de techniek staat voor niets!

Onderweg troffen we nog een aantal verlaten hutten van nomaden aan, een mini spookdorp als het ware. Het zand – net zo variabel als sneeuw – was wisselend van samenstelling, zodat het af en toe moeizaam sturen was, zowel voor de Yamaha’ s als voor de MANnen.

Een enkele vastloper in het zand was dan ook onvermijdelijk. Dankzij de rijplaten kwamen we er ook weer uit. Onderweg reden we langs een grotere waterput. Daar waren nomaden met behoorlijk wat vee. Er trok een karavaan kamelen een zandduin op; daar hebben we mooie foto’s van.

Brandje blussen
Tegen het eind van de middag moest de MAN 6 een helling op, die hij maar net haalde. Veel motorvermogen (dus warmteontwikkeling). We hebben zelfs meegeduwd en -getrokken, en toen brak er een brandje uit, veroorzaakt door oude takken tussen cabine en de cockpit van de MAN 6 boven.

Dankzij snelle toepassing van brandblussers en een jerrycan water hadden we het snel onder controle. We hebben ter plekke het kamp opgeslagen om de eventuele schade op te nemen en de boel schoon te maken.

Nieuw luchtfilter
De schade viel mee: Leo heeft alleen een nieuw luchtfilter hoeven aanbrengen. Het is een prachtige plek om te staan, met rondom blijvend vrij uitzicht zover het oog reikt.

Een eervolle vermelding nog voor de familie Langendoen, die vandaag alle chauffeurs leverde voor de drie MANnen. Morgen gaan we doorsteken naar Mayo, want Ziguey halen we niet als we op tijd terug in N’djamena willen zijn.