Donderdag

Op weg naar het noorden langs het Namib-Naukluft Park richting Walvisbay zijn we op zoek gegaan naar een interessante zandroute. Aanvankelijk waren we gedwongen op de aangewezen wegen te blijven.

Capricorn-keerring
Op indrukwekkende grasvlakten, waar we overigens de Capricorn-keerkring passeerden, vlogen ons de struisvogels en Springbokken om de oren. Op een groep herkauwende dromedarissen langs de weg maakten onze vrachtwagens echter weinig indruk.

Na de Kuiseb-pass hebben we de hoofdweg achter ons gelaten om een zandtrail te zoeken door de woestijn.

Ladingen rood zand
De Namib-woestijn heeft een frappante verschijning; alsof iemand enorme ladingen rood zand heeft uitgestort over het originele ruwe donkere landschap, dat met geel gras is bedekt. Het is moeilijk voor te stellen dat dit zand oorspronkelijk afkomstig is uit de Kalahari in Botswana.

De Oranje rivier, die de zuidelijke grens van Namibië vormt, heeft het zand miljoenen jaren geleden naar de Atlantische Oceaan vervoerd, alwaar het door de Benguela-stroom langs de Namibische kust is verspreid.

De oosten wind heeft het zand op zijn beurt vervolgens de kust op geblazen. Zo is de Namib-woestijn letterlijk op het vaste land gedeponeerd.

Kuiseb-rivierbedding
Langs de Kuiseb-rivierbedding vormden samengeraapte golfplaten enkele hutjes, waarvanuit enkele kinderen ons enthousiast begroetten. We konden ze blij maken met een enkele bal en een aantal tasjes, welke T-shirts en schriften bevatten.

Ondanks herhaaldelijke pogingen was een begaanbare route door de Kuiseb-rivierbedding, onder de rode duinen, niet te vinden. Wel kregen we de kans om de MANs even flink wakker te schudden.

Kamp in het mulle zand
Tenslotte besloot de Managing director, Loek Vermeulen, om kamp te maken in het mulle zand van de rivierbedding, waarin talloze sporen en uitwerpselen in alle soorten en maten onze fantasie stimuleren; we verheugen ons op de nacht.