Woensdag

Het is nog zo’n 250 km naar Addis Abeba en om 15.00 uur rijden het parkeerterrein van het Hilton Hotel op. De verzekeringsman wordt gebeld, want die moet de auto’s zien voor de Ethiopische WA-verzekering en in het bagagedepot staan ook nog tien tassen met spullen.

Burgers met friet
Iedereen maakt uitgebreid gebruik van het schone toilet. En in de tuin genieten we van Hilton Burgers met frietjes. Dat smaakt na vier weken kant en klaar eten. Eind van de middag is alles geregeld en rijden we in het spitsverkeer de stad weer uit.

Fia heeft in het vliegtuig vanuit Nederland iemand ontmoet die werkt op Genesis Farms (Jos Boeve). Deze Farm ligt in Debre Zeit op ongeveer 1 uur rijden van Addis. Hij vertelde Fia dat we altijd welkom waren.

Op de gok
Telefonisch konden we hem niet bereiken, dus we gaan op de gok ernaar toe. Zodra we Debre Zeit bereiken, staat er al een groot bord ‘Genesis Farms’. Na een paar kilometer over een zandweg rijden we tegen een Nederlands huis aan. Hier moet het zijn.

De Familie Van Putten zijn mede-eigenaren van deze farm. De bewaker gaat op zoek naar de heer Van Putten, want mevrouw is in Nederland. Onze eerste indruk is dat het er mooi uitziet. Overal staan bloemen en planten.

Op bezoek bij Van Putten
Als de heer Van Putten onze karavaan ziet staan, is hij behoorlijk overvallen. Het blijkt dat zijn assistent hem niets over ons heeft verteld. Na de kennismaking en ons verzoek om een nacht met de auto’s op zijn terrein te staan, worden we van harte uitgenodigd.

In het gastenverblijf drinken we koffie met elkaar en de heer Van Putten verteld uitgebreid over het bedrijf dat hij hier heeft opgebouwd. Zijn geloof is hierbij de grote leidraad. Hij biedt aan ruim 200 mensen werk.

Genesis Farm bestaat uit veehouderij, melkbedrijf, kaasmakerij, kippenfokkerij en groente- en plantenkwekerij. Het bedrijf voorziet zichzelf volledig van stroom door gebruik- en hergebruik van biogas.

Gratis opleiding
Daarnaast biedt hij Ethiopische mensen gratis een opleiding als ze bij hem in dienst zijn. Ze kunnen o.a. Engelse les en computerles volgen.We staan versteld over hetgeen hij heeft bereikt. De heer Van Putten kan uren vertellen over zijn leven en zijn werk.

Wel laat hij duidelijk weten dat hij door God wordt geholpen. Hij is nu bezig met plannen voor een weeshuis voor aidskinderen in de buurt. 10% van de bevolking hier heeft aids. Binnen korte tijd heeft hij dit ongetwijfeld voor elkaar.