Donderdag

Na uitgebreid warm douchen in het gastenverblijf worden we bij het ontbijt verrast met yoghurt en een gekookt eitje van het bedrijf. Wat een verwennerij. We lopen nog een keer een rondje over het bedrijf en maken uitgebreid foto’s.

Kleding en voetballen
De heer Van Putten wil niets weten van een vergoeding voor onze overnachting. Wel maken we hem blij met een aantal tassen met kleding en 4 voetballen. Ongetwijfeld heeft de heer Van Putten een goede bestemming hiervoor. 1 voetbal is voor Genesis Farms.

Na uitgebreid afscheid vervolgen we onze weg richting het zuiden. Het rijdt heerlijk door. Om ons heen is het veel armer dan het noorden. Als je even stopt, dan wordt je belaagd door mensen die eten willen hebben.

Erg schrijnend om te zien, maar we kunnen deze mensen helaas niet helpen. We lunchen aan het meer van Langano, dat roze is gekleurd door de soda. In Shashemene (rasta-dorp) verlaten we de doorgaande weg en gaan we rechtsaf richting Sodo.

Kuren met de Toyota
In Sodo gaan we een tandartsunit afleveren aan het St. Luke’s Hospital. Vandaag gaat dat niet meer lukken. Mede doordat de Toyota kuren vertoond. Het gas blijft hangen, waardoor de motor te hoog stationair loopt.

Op onze kampplek een paar kilometer van de weg, buiten de technici zich over het probleem. Er wordt zelfs contact gezocht met Ronald van Toyota Spiering in Rotterdam. Hij heeft nl. dezelfde auto en hij is onze vraagbaak.

Na enkele telefoontjes proberen de technici het probleem op te lossen, maar eenvoudig is het niet. Ondertussen is het donker geworden en we zien in de verte lichtflitsen. Het publiek neemt toe en we stellen drie wachters aan om onze spullen te bewaken.

Nasi en Onweer
Toch lukt het een enkeling om iets te pikken. Een drinkfles en een touw worden meegenomen. Daar word je wel eens moe van om zo op te moeten letten. De nasi smaakt heerlijk en het onweer komt steeds dichter bij.

We hopen dat we het droog houden, maar je ruikt de regen in de lucht. En binnen korte tijd wordt het weerlicht begeleidt door de donder. Dan vallen de eerste druppels. Wel bijzonder. In Ethiopië – buiten de regentijd – zit je in een dikke onweersbui.

De persoonlijke kisten gaan snel naar binnen en ook de stoelen en tafels worden opgeruimd. Tussen de Toyota en de MAN8 wordt een zeiltje gespannen waar een aantal van ons geniet van een biertje.

De toeschouwers zoeken hun droge hutten op. Het technische probleem wordt morgenochtend verder opgelost. Na een warme kop koffie met een lekker neutje zoekt iedereen zijn tent op. De drie bewakers houden de wacht.