Vrijdag

Zelfs vannacht heeft het nog aardig geregend. En alles voelt klam aan. Zodra je je hoofd uit je tent steekt, word je begroet door allerlei dorpsbewoners die door de bewakers op afstand worden gehouden.

Sodo
Na het ontbijt rijden we richting Sodo. Het is nog zo’n 2 uur rijden. Maar de Toyota rijdt nog steeds niet super. Bij het wegrijden leek het opgelost, maar na een paar kilometer loopt de motor weer te hoog stationair.

Op vlakke wegen is dat niet zo erg, maar in bergachtig gebied betekent dat dat je niet op je motor kunt afremmen. We besluiten door te rijden tot Sodo. In het St. Lukes Hospital brengen we een volledige tandartsunit (unit met röntgen, autoclaaf en andere tandartsspullen) die Dhin heeft geschonken.

St. Lukes Hospital
Het ziekenhuis is splinternieuw en nog niet geopend. Er blijkt een Nederlandse arts aanwezig te zijn (Ruth). De spullen worden uitgeladen en ondertussen buigen de technici zich weer over de Toyota. Het ziekenhuis bestaat uit een aantal lage gebouwen en ziet er zeer verzorgd uit.

Ze hopen binnen 1 a 2 weken open te gaan. Het ziekenhuis heeft 200 bedden en voor 100 man werk. Er zijn al veel sollicitaties uit het buitenland en op dit moment is het belangrijkste dat de mensen worden aangenomen.

Problemen met de Toyota
De Toyota heeft een kapotte membraan van de brandstofpomp. Jack gaat op de motor met een lokale jongen op zoek naar een vervangend onderdeel. Hij ziet heel Sodo, maar er is geen nieuwe membraan te vinden.

Leo bedenkt een lapmiddel met behulp van een stuk binnenband van de motoren. Voordat dat erop wordt geplakt, hecht Erik de kapotte membraan.

Werkend apparatuur
De anderen krijgen een uitgebreide rondleiding door het ziekenhuis. Het ziet er zeer verzorgd uit. Drie volledig geoutilleerde operatiekamers voorzien van alle denkbare apparatuur, dat ook nog werkt. Dat schijnt het grootste probleem te zijn.

Vaak krijgen ziekenhuizen allerlei apparatuur, maar kunnen ze het niet aansluiten en dus niet gebruiken. In dit ziekenhuis zijn 2 Zwitserse jongens aanwezig om alle apparatuur werkend te krijgen. Ruth en haar collega’s zijn zienderogen blij met de giften.

Overnachten op een parkeerterrein
We besluiten ook te overnachten op een parkeerterrein bij een hotel in Sodo. Als de MAN6 en de MAN8 geïnstalleerd zijn bij het hotel, horen we na een paar uur dat de Toyota er ook aankomt. Het probleem is provisorisch opgelost danzij Leo, Marco en Jim.

Vanavond staat pannenkoeken op het menu. Fia werpt zich samen met Victor op tot pannenkoekenbakkers.